12. kesäkuuta 2012

Pihan laittoa

Siskon puutarhakutsuilta tilasin kaksi tyrniä. Nyt ne on saatu istutettua. Vähän koholle laitettiin, kun tuossa kohtaa tahtoo keväällä vähän aikaa vesi seistä. Toivotaan että ne siinä menestyis!Aula kaipasi selvästikin uutta mattoa. Olin jo entiseen kyllästynyt ja se alko olla jo niin ryyteessäkin, että sai alennuksen ja joutui piharakennukseen. Uusi syntyi tietenkin virkkaamalla. Mutta eihän se ensimmäisellä kerralla haettu kude riittänyt kuin puoleen väliin. Ja toisellakin kerralla haettu jäi paria riviä vaille, mutta laitoin siihen sitten valkoista, joka ihan mukavasti antaa sille raikkautta. Ohje on täältä. Tai oikestaan sain sen Löytö-Palasta mukaan kuteita ostaessa, mutta tuolta Kangasaitan sivuilta se oli tulostettu. Ja paljon muitakin ohjeita siellä on. Ohjeessa oli käytetty ontelokudetta ja virkkauskoukkua kahdeksan ja kuteen menekki oli 2,4 kiloa. Siitä pitäis tulla n.105cm halkaisijaltaan. Mun matto on tehty tavallisesta puuvillakuteesta puikolla 10. Kudetta silloin menee jo lähemmäs 3,5 kiloa, mutta kokoakin on sitten n.130cm.
Poika meinas heti, että tää vois olla automatto!Löytö-Palassa kassavuoroa odottaessa yksi vanhempi rouvashenkilö isoon ääneen mainosti, että käsityökeskuksesta saa kudetta 7euroa/kilo. Pitihän mun sitten toisella reissulla käydä sekin tsekkaamassa. Sieltä lähti mukaan violettia ja mintunvihreää.
Eteisen hatuille ja tumpuille syntyi kori. Pohjassa käytin edellisiä jämiä ja reunoilla sitä violettia. Tuossa violetissa on viskoosia seassa ja eron huomaa virkatessa. Kude ei jousta samallalailla kuin puuvillakude, joten sitä on työläämpi virkata. Mutta ei se kauhasti ole innostusta laimentanut. Samasta violetista on tulossa vuorostaan etueteiseen myös matto.


Lapsille lupasin tehdä kukkarot, kun heillä ei ennestään ole. Saavat kerätä niihin kesälomareissua varten rahaa. Itse saivat kukanenkin valita vetoketjun värin, kankaan ja vielä sitten langan. Näin iloisia niistä tuli :)Sadepäivinä joutaa touhuta sisällä, mutta heti kun aurinko näyttäytyy ja tulee lämmintä, askeleet suuntautuu pihalle. Kaks ihanaa päivää nyt ollu! Toukokuussa ajattelin, että tekasempa yhtenä iltana tuohon pilvikirsikan ympärille kukkapenkin. No, ei tullu valmista yhtenä iltana eikä kahtenakaan. Mutta nyt on! Reunukset tein pihan perän kivikasasta löytyneistä vanhoista tiilistä ja halusin ne noin nurmikon tasalle, joten reunan siisinä pitäminen on helpompaa. Alla on katekangas sekä hiekkaa. Penkkiin on nyt istutettuna Viherpeukaloilta tilatut pionit (Sarah Bernant), lähes mustaa liljaa (Landini) sekä valkoista pikkusydäntä. Joku täällä netissä oli laittanut kommenttia, ettei Viherpeukaloilta tilatut pionit kasva hyvin, mutta ajattelin siitä huolimatta kokeilla. Onko muilla kokemuksia? Kovasti kyllä toivon, että kaikki lähtis kasvamaan, ettei rahat mene kankkulan kaivoon. Nämä on nimittäin ensimmäisiä mun istuttamia perennoja. Tässä tontilla oli (ja on edelleen) kaks isoa perennapenkkiä ennestään, joissa kasvaa kyllä rikkakasvejakin melko paljon. Kunhan vihreät nostaa päätään, ois tarkoitus kattaa tuota penkkiä hakkeella, ettei kävis samalla lailla kuin vanhoille penkeille.
Ja pilvikirsikan sai neiti kaksivuotias viime syksynä kummeilta lahjaksi ja se on hienosti talvesta selvinnyt. Siinä on paljon nuppuja ja suurin osa on parin lämpimän päivän aikana auennut.
Tänään amppelimansikat pääsivät kasvimaalta ruukkueläjiksi ja kukkia oli niissäkin jo. Ruusupapua laitoin ruukkuun myös kasvamaan, mutta saa nähdä ehtivätkö kukkia vielä tälle kesää. Toivottavasti!

(Terassia on purettu siksi, että on saatu katoksen anturat valettua. Olis tarkotus siis kattaa terassi kesän aikana)Pihakierroksia pitää tehdä vähän päästä ja katsella mikä on minkäki verran kasvanu. Ja nuuhkia tätä kesäistä ilmaa sisäänsä.
Maahumala on levinny pihapiirissä lähes kaikkialle. Uudella nurmikolla sitä ei vielä ole, mutta mahtaa löytyä joskus vielä sieltäkin. Ihan nätti kasvi, ei siinä mitään :)Pari ihanaa tulppaania on kukkapenkkiä sulostuttamassa.


Tämän nimeähän en muistakaan..


Ja kielokin availee jo nuppujaan.


Pikkusen vielä täytyy mainostaa. Tällä viikolla hankittiin fiskarsin mekaaninen rikkaruohonkitkijä. Sellainen pitkävartinen. Ja sillä on kyllä hirmuhyvä poistaa voikukkia nurmikolta. Suosittelen kaikille siihen touhuun :)

Ihania kesähetkiä, nauttikaa!

8 kommenttia:

 1. Tosi tosi monta juttua tuli mieleen tuossa lukiessa, mutta nyt muistan varmaan enää murto-osan. Pitää kuitenkin ekana heti kehua tuota kukkapenkin reunusta!! Minäkin olen laittanut puolisolleni "tilaukseen" vanhoja tiiliä, juuri vastaavia reunuksia varten. Halpaa ja kaunista!

  Tuo maahumala on kyllä ihana. En tiedä mikä mulla on, ostin ale-makasiinista maahumalan nimellä, mutta se on lehdiltään valkoreunainen ja riippuu amppelista puoli metriä alaspäin tyhjän päällä.. onko lie samantyyppinenkään laji kyseessä!?
  maanpeittoperennaksi moneenkin paikkaan olen tuota maahumalaa ajatellut.

  Mun piti tutkailla googlesta yhtenä päivänä, että mites myrkyllisiä nuo kielot olikaan, kun lapset kuskasivat niitä kimppukaupalla sisälle. Onneksi ne nyt ei ihan yhdestä haukusta sentään tapa, kuten olin kuvitellut.. ;) Pitänee silti hankkia lääkehiiltä varulta kaappiin, kun tuo parivuotias syö kaikenmaailman rikkaruohoja tuolla pihalla ja sanoo syövänsä salaattia! =S

  VastaaPoista
 2. Tuota kuteista virkkaamista pitäisi minunkin kokeilla, on pitänyt jo ikuisuuden. Hiljaista on silti ollut :)

  Vihdoinkin sain vastattua sun haasteeseen :)

  VastaaPoista
 3. Tiina - Googletin vasta maahumalaa ja sieltä löytyi kuvista myös sitä valkoreunaista. Mahtaa siis olla ainakin kahdenlaista lajia, sitä en tiedä, kukkiiko valkoreunainen.

  Kun muutettiin tähän paikalle, kovasti kans mietin, mitä noille kaikille myrkyllisille kasveille pitäis tehä. Mutta enpäs ole tehnyt sitten mitään. Kukaan ei oo vielä popsinu mitään suihinsa eikä toivottavasti popsikaan. Mutta hiukka huolestuttavaa, jos neiti luulee kaikkea salaatiksi ;/


  Kaisa - Täytyypäs käydä lukemassa :)

  VastaaPoista
 4. sinä se vaan aina teet jos minkinlaista! kaikki on niin mukavan näköstä että! =) joskus kyllä itekki vielä kokeilen tehä jonku tommosen maton!

  VastaaPoista
 5. Olet tosiaan ollut taas touhukkaana! Maahumala ei minusta ole niin paha, vaan toimii maanpeitekasvina. Nokkoset ja voikukat taas!! Pilvikirsikka on myös hyvin talvenkestävä ja kaunis kukkiessaan.

  VastaaPoista
 6. Täällähän oli kaikenlaista mukavaa. Oot kyllä innokkaasti virkkaillut, nuo oli hienoja töitä!
  Tuo pilvikirsikka aivan ihana, mä tilasin sen viherpeukaloilta, ei oo viel maassa, ja kokoluokkakin vielä murto-osa tuosta teidän kirsikasta. Miten ne voi muuten ne muut kirsikat mitkä aiemmin ostit? Tuo oranssi on varmaan tulikellukka. Maahumala on kyllä aika nopsa rönsyilemään minne vaan.Tuo tiilireunus kukkapenkin ympärillä on kyllä tosi tosi hyvän näköinen! Ite oon ajatellu omppupuiden ympärille kivi-sora reunusta. Asia erikseen milloin saan ne laitettua.=)

  VastaaPoista
 7. Laura - Ihan elossa pysyivät talven yli ne toiset, pienemmät. Vaikka oli tarkotettu nelos alueelle korkeintaan. Se joka taittu ja piti leikata, on oikeinki pukannu lehteä. Toinen on päästä kuivunu ja pukkaa lehteä alempaa. Mihin aikaan se kannattikaan leikata, heinäkuussa? Jos rupeais ens vuonna kasvaan ylempääki.

  VastaaPoista
 8. Jeg kom tilfældigt forbi din blog.
  Fine billeder.
  Tak for kigget.
  Ha´ en god dag

  VastaaPoista

Kiva kun kommentoit :)